Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Sänkt arbetsgivaravgift genom växa-stödet

Sedan den första januari 2018 har enskilda näringsidkare kunnat få ekonomiskt stöd för att anställa sin första medarbetare. Stödet kommer att gälla fram till år 2021, och består av en sänkt arbetsgivaravgift och den allmän löneavgift. Du som har en enskild firma och funderar på att anställa någon i företaget har alltså en utmärkt chans att göra detta till lägre kostnad inom de närmsta åren. I denna artikel beskriver vi hur växa-stödet fungerar, och hur du gör om du vill ansöka om det.




Vad innebär växa-stödet?

Växa-stödet är en form av stöd som utgörs av en sänkt arbetsgivaravgift och allmän löneavgift, från ursprungliga 31,42 procent till endast 10,21 procent.

Stödet gäller bara för den första personen som anställs i den enskilda firman.

Det finns en del kriterier som måste uppfyllas för dig som vill ansöka om växa-stödet. För det första måste den anställda arbeta minst 20 timmar per vecka, och anställningen måste också gälla under minst tre månader.

För att omfattas av växa-stödet får du som näringsidkare inte heller ha betalat ut någon avgiftspliktig ersättning sedan den 1 januari 2016.

Undantag görs för om du endast har betalat ut mindre än 5000 kronor i ersättning, till exempel om någon utfört ett mindre arbete åt företaget de senaste åren.

Företaget omfattas inte heller av växa-stödet när det gäller lön som betalas ut till dina närstående, till exempel din maka eller make, föräldrar, far- och morföräldrar, barn, barnbarn, syskon och deras makar, barn eller barnbarn.

Om du driver en enskild firma samtidigt som du äger ett annat företag, till exempel ett handelsbolag eller aktiebolag, så kan du bara få ett växa-stöd för båda företagen.


Du som driver en enskild firma har möjlighet att få del av växa-stödet under max ett år, och du kan ansöka om stödet fram till år 2021. Den avgift på 10,21 procent som du som företagare ska betala medan din enskilda firma omfattas av växa-stödet är ålderspensionsavgiften för din första anställda medarbetare.

Den sänkta avgiften gäller för löner på maximalt 25 000 kronor per månad (300 000 kronor på ett år), och gäller bara för en person, även om personen är anställd en kortare period än ett år. Totalt går det att få en sänkning av arbetsgivaravgifterna med 63 630 kronor för ett år om din anställa har en lön på 25 000 kronor i månaden.

Om lönen däremot är över 25 000 kronor i månaden måste du betala fulla arbetsgivaravgifter för din anställda.


Fördelar med växa-stödet för dig som driver enskild firma

När man driver en enskild firma är det ofta svårt att ha råd att anställa någon, särskilt under de första åren. Men många småföretagare skulle behöva hjälp i verksamheten, inte minst med sådant som administration, marknadsföring och ekonomi.

Genom att ta hjälp med det du själv inte kan eller inte tycker är roligt får du mer tid över för att utveckla din enskilda firma.


Den höga arbetsgivaravgiften har alltid varit ett hinder för småföretag som vill anställa personal. Det är ett väldigt stort steg att anställa någon eftersom det är svårt att veta i förväg hur det kommer att påverka företagets resultat.

Tack vare växa-stödet minskar risken för dig som företagare, eftersom de ekonomiska kostnaderna att anställa någon inte blir lika höga.

När företaget efter ett år inte längre är berättigat till växa-stödet så har din anställda förhoppningsvis bidragit till att verksamheten gått bättre, så att du har råd att erbjuda en fortsatt anställning trots att du måste betala full arbetsgivaravgift.  


Ett problem med växa-stödet är att det endast gäller den första person som anställs i företaget. Men när man inte har haft några anställda tidigare är det lätt att göra en felrekrytering.

Det kan vara svårt att hitta rätt person när man anställer i en enskild firma. I ett litet företag är det ännu viktigare att ägaren och den anställda trivs tillsammans, och att den anställda verkligen engagerar sig i verksamheten.

Men växa-stödet gäller alltså endast den första anställda personen i en enskild firma, vilket innebär att det inte finns någon möjlighet till fortsatt stöd om den första rekryteringen misslyckas. Därför är det viktigt att du verkligen tänker igenom om du har hittat rätt person till din enskilda firma.

Intervjua gärna flera personer för att se vem du trivs bäst med och vem som verkar ha störst och mest relevant kompetens för tjänsten.


Hur ansöker man om växa-stödet?

Om du uppfyller kraven för växa-stödet och vill anställa någon i din enskilda firma måste du först registrera dig som arbetsgivare för att kunna omfattas av den sänkta arbetsgivaravgiften.

Du måste vara registrerad som arbetsgivare hos Skatteverket innan du anställer någon i din enskilda firma, vilket du antingen kan göra direkt när du startar ditt företag eller i efterhand.

Enklast är att registrera dig som arbetsgivare på Skatteverkets hemsida eller verksamt.se. När du har registrerat dig måste du lämna in en arbetsgivardeklaration varje månad efter det att du betalat ut lön till dina anställda.


I arbetsgivardeklarationen finns det en särskild del som berör växa-stödet. Det är i rutorna 57 och 58 (enmansföretags första anställda) som du ska fylla i underlaget för arbetsgivaravgifter om du uppfyller kraven för växa-stödet.

I ruta 57 fyller du i underlag för arbetsgivaravgifter, och i ruta 58 fyller du i den summa du ska betala i arbetsgivaravgift med växa-stödet (10,21 procent).


Växa-stödet räknas som ett stöd av mindre betydelse, och har du inte något sådant stöd sedan tidigare så uppfyller du kraven automatiskt (förutsatt att de övriga kraven ovan är uppfyllda).

Om ditt företag däremot redan omfattas av något annat stöd av mindre betydelse måste du informera Skatteverket om det i arbetsgivardeklarationen.

Detta gäller alla stöd av mindre betydelse som du fått under innevarande år samt de två föregående beskattningsåren. Efter detta tar Skatteverket ett beslut om din enskilda firma även omfattas av växa-stödet.

image
Hans Kahn  2594 visningar
Senast uppdaterad: 12/6/2021 1:46 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile