Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Socialt företagande och samhällsentreprenörskap – en god cirkelSociala företag har som huvudsakligt syfte att, för antingen samhället i sin helhet, eller den enskilda individen, skapa social nytta.

Vill du bli företagare och starta företag som tillhandahåller just sådana tjänster? Bra idé!

Sociala företag finns bland annat inom branschen vård och omsorg. Tanken med denna typ av företag är att människan som är i behov av vård och omsorg ska kunna välja ditt företags vård- och omsorgsalternativ, som passar dennes önskemål och behov.

Ett sådant företag bedriver sin verksamhet inom socialtjänstlagens och hälso- och Sjukvårdslagens ramar.

Om man vill starta företag inom vård- och omsorgsbranschen som idéburen företagare, vilket innebär att den sammanlagda vinsten går tillbaka in i företags-apparaten som en återinvestering, kan man bli medlem i Famna – en branschorganisation som har som mål att stimulera tillväxt och fortsatt utveckling av företaget.

Det kan vara alla typer av samhällsproblem och samhällsutmaningar som driver sociala företag. Samhällsentreprenörskap handlar om att hitta på lösningen till dessa problem på ett eller annat sätt.

Samhällsutmaningarna som man ställs innanför kan beröra Sverige, andra länder, andra regioner eller större regioner i utlandet.

Som du säkert förstå kan det handla om allt mellan ungdomsarbetslöshet i Sverige och offentlig service i småorter på landet, till tillgång till avlopp, infrastruktur och rent vatten i fattigare u-länder samt sysselsättningsbristen för funktionsnedsatta i olika länder.

När du ska starta företag och registrera bolag är det viktigt att du kan tala om vad företagets mål är, vilket problem du vill försöka lösa och motverka och vilka kunder du primärt vill rikta dig till. 

Inte nog med att den drivande motorn och målfunktionen hos företaget är relativt öppen, även  företagsformen är variabel.

Aktiebolag, enskild firma, eller ekonomisk förening – det spelar i grund och botten ingen roll.


Olika typer av sociala företag

En annan typ av sociala företag är arbetsintegrerande sociala företag. Dessa har som huvudsakligt mål att öppna upp vägar till nya arbeten men också att skapa nya arbeten för svårt utsatt grupper i samhället.

Det är människans starka behov av att kunna gå till ett jobb. Känna sig behövd, delaktig och sedd i samhället. Det ligger som grund för dessa sociala företags existens, drift, engagemang och utveckling.

Arbetsintegrerande sociala företag fungerar både som säljare till Arbetsförmedlingen och kommuner genom att sälja rehabilitering, sysselsättning, arbetsträning, praktik, med mera.

Som producenter på arbetsmarknaden genom att både sälja och producera tjänster. Några typiska exempel på vad  för slags näringsverksamheter som arbetsintegrerande sociala företag kan driva är kafé och catering, fastighetsservice och hushållsnära tjänster.

Kontorsservice och trädgårdstjänster. Samt produktion av specialdesignade möbler.

Precis som för sociala företag inom vård- och omsorgsbranschen är företagsformen för arbetsintegrerande sociala företag öppen. Allt från ideella föreningar och stiftelser till aktiebolag och ekonomiska föreningar.

Det är inte ovanligt att arbetsintegrerande sociala företag kan påbörjas av en ideell organisation för att sedan antingen fortsätt vara en del av ursprungsorganisationen.

Eller helt enkelt bryta sig loss och bli ett fritt stående företag.

Att kunna göra göra samhällsnytta, göra den sociala tillvaron för individen eller samhället bättre och samtidigt få ekonomisk avkastning är utan tvekan något alla parter vinner på - en god cirkel.

image
Hans Kahn  2588 visningar
Senast uppdaterad: 12/3/2021 4:33 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile