Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Starta eget och förverkliga dig självAtt vara entreprenör

Att vara entreprenör och starta eget innebär att få leva ut sig själv. Du får all frihet du någonsin behövt till att testa och jobba för något du vill. Du kan förverkliga dina idéer och i processen också dig själv.

Med friheten kommer kreativiteten. Entreprenörer är kända för att hitta smarta lösningar på problem och älska att arbeta. Detta kommer från friheten och drivkraften att jobba för sig själv.

Att starta eget kommer i längden göra dig till en lyckligare och mer motiverad person. Vi tillbringar mycket tip på arbetet med som entreprenör är arbete något annat. Det är ditt företag, din bäbis, som du tar hand om och låter växa. Genom att vara god entreprenör med stark företagsanda kommer livet aldrig bli sig likt igen!


Fördelar med att vara sin egen chef

När man är anställd måste man anpassa sig till hundra procent efter vad ens chef tycker. Man får helt enkelt sin lön för att göra det som arbetsgivaren vill. Detta i jämförelse med om man har ett eget företag.

I ett eget företag, alltså en enskild firma där ägaren är en godkännande näringsidkare finns det igen annan chef en den man själv är. Alltså bestämmer man själv det som en vanlig chef skulle ha bestämt om man vore anställd.

Med andra ord – att vara egenföretagare innebär frihet. I detta räknas bland annat arbetstider, vad företaget ska syssla med och satsa på lite extra. Vill man ha semester i april går det bra.

Och det behöver inte vara fyra veckor om året. Dessutom kan man välja vilka kläder man vill ha på sig när man jobbar, sluta och börja när man vill på dygnet och sitta var man helst behagar och utföra sitt jobb (det vill säga, om det är en sådan inriktning på företaget).


Enkel företagsform

Att välja just en enskild firma när du ska starta företag är en bra idé om du vill att det ska vara så enkelt som möjligt att driva företaget.

I en enskild firma behöver du till exempel inte någon revisor, inget aktiekapital och det går snabbt att komma igång.

Du kan också starta en enskild firma vid sidan om din vanliga anställning för att se hur det går med företaget innan du satsar på det på heltid. Från det att du har din affärsidé färdig kan du vara igång med din enskilda firma så gott som direkt. Ska du sedan ansöka om F-skatt tar det mellan 3-6 veckor.


Nackdelarna med att ha eget företag

Att vara anställd betyder lön på kontot varje månad om man gör sitt jobb. Som egen företagare kan ett minst sagt förträffligt utfört arbete ändå resultera i att man inte har råd att ta ut någon lön.

I synnerhet i början av ett företags liv. För mitt i allt arbete ska man marknadsföra och sälja sitt företag, något som man oftast inte behöver bry sig om som anställd. Jag skulle säga att minst femtio procent av allt arbete går ut på att marknadsföra sitt företag om man är egenföretagare.


Timingen är viktig

För att lyckas med en affärsidé är timingen ofta väldigt viktig. Det är fullt möjligt att tjäna pengar redan från början, men det gäller att du undersöker marknaden i förväg för att se när det är bäst att starta och vilken typ av produkter eller tjänster som efterfrågas.

På så sätt kan du öka chanserna att lyckas med ditt företag och möjligheten att tjäna mer pengar än dina konkurrenter.

Satsa därför gärna på efterforskningar om branschen, genomför marknadsundersökningar och rådfråga personer som arbetar inom din bransch.

Var inte heller rädd för att testa nya idéer. Som företagare har du möjlighet att själv bestämma över din framtid och om du är väl förberedd och har lite tur kan du på kort tid lyckas bygga upp ett framgångsrikt företag som du kan leva på.


Du behöver inte ha ett stort företag för att lyckas

Många enskilda firmor har inga anställda, utan är i stället enmansföretag. Det är en vanlig missuppfattning att man måste vara ägare av ett stort aktiebolag med många anställda för att lyckas tjäna stora pengar, men det behöver inte alls stämma.

Stora företag har ofta höga utgifter, så genom att starta en enskild firma med låga utgifter för löner och andra kostnader kan du behålla i stort sett hela vinsten själv.

Det är också lättare att kontrollera ett mindre företag, eftersom man får en bättre överblick över alla intäkter och kostnader och vad man kan behöva förändra för att företaget ska bli mer lönsamt.


Anställda och lön

Som egenföretagare bestämmer man även om man vill ha anställda och vilka anställda man vill ha. Man behöver inte irriteras av den där superjobbiga mannen på kollegiet som ingen fungerar ihop med.

För att få anställa personer i sin enskilda firma krävs det att man registrerar företaget som arbetsgivare – att man skickar in en så kallad arbetsgivaransökan.

Denna skickar man in till samma myndighet som man registrerar sitt företag hos, och som man ansöker om godkännande av F-skatt hos. Vilken lön man ska ge sina anställda avgör man också själv.

Plus sin egen. Det tar oss dock till en av nackdelarna, eller vad som kan upplevas som nackdel för en del som vill starta företag. Man kan inte alltid ta ut den lön man anser sig vara värd, och i början, kanske ingen lön alls.


Sätt upp mål för din enskilda firma

Men det är inte alla företag som går med vinst redan från början. De flesta som startar eget företag måste räkna med större utgifter under uppstartsfasen samtidigt som antalet kunder kanske inte ökar så snabbt som man önskar.

Då är det bra att sätta upp mål för verksamheten för att bli mer motiverad. Genom att ha tydliga mål är det också lättare att gå tillbaka och se vad du kunde ha gjort annorlunda och vilka förbättringar som behöver göras framöver.

Den typ av företag du driver påverkar också hur uppstartsfasen ser ut. Om du vill börja tjäna pengar så snabbt som möjligt kan det vara bra att starta med en verksamhet som inte kräver så stora investeringar.

Det kan till exempel handla om att erbjuda tjänster, sälja en produkt som är väldigt billig i inköp eller starta en internetbutik för att slippa hyra en affärslokal.

Efter att du passerat uppstartsfasen rullar inkomsterna förhoppningsvis in i företaget och du tjänar mer än vad dina utgifter kostar. Då är det dags att sätta upp nya mål, till exempel att börja jobba heltid i din enskilda firma och säga upp dig från ditt vanliga jobb eller att utöka verksamheten.


Öka inkomsterna och minska kostnaderna

Det finns två sätt att tjäna mer pengar på din enskilda firma, antingen genom att öka dina inkomster, eller genom att minska dina kostnader. För att lyckas så bra som möjligt med ditt företag är det bäst om du försöker göra både och.

För att öka dina inkomster kan du till exempel försöka få kunderna att handla mer, höja dina priser och nå ut till en bredare kundkrets.

För att minska dina kostnader kan du försöka förhandla ned priserna på de produkter du köper in till företaget, sälja online i stället för från en fysisk butik och noga se över företagets ekonomi för att eventuellt kunna säga upp onödiga tjänster såsom prenumerationer eller revisionstjänster du inte använder dig av.


Dra av kostnader för att betala mindre skatt

En stor fördel med att starta en enskild firma är att du kan dra av de kostnader som uppkommer i företaget. På så sätt minskar företagets vinst vilket innebär att du betalar mindre skatt, och slipper betala kostnaderna ur egen ficka.


Alla avdrag i en enskild firma måste gälla sådana kostnader som krävs för att företaget ska tjäna pengar. Men det finns en hel del regler som reglerar vilka avdrag som kan göras och vilka krav som i så fall måste uppfyllas.


Du som jobbar hemifrån måste till exempel kunna visa att du har ett separat kontor eller en avgränsad plats där du arbetar, och om du vill köpa in en bil till företaget måste den dras av under fem år eftersom den räknas som en inventarie.


Du kan också göra avdrag för resor till och från ditt kontor, för pensionssparande och för inköp av till exempel en dator eller en mobiltelefon. Däremot får du inte dra av kostnader för gymkort, hälsovård, fika och medlemsavgifter.


Olika typer av marknadsföring

När jag säger marknadsföring brukar många tänka på reklam. Punkt slut. En annons i tidningen. En affisch på stan. Kanske en snutt på radion. I och för sig stämmer detta, reklam är marknadsföring, men det är även så mycket mer.

Marknadsföring handlar om att generera nya kunder. Hela tiden. Man ska fånga befintliga kunders intresse så att de stannar kvar och rekommenderar företaget för andra, och så ska man även attrahera nya personer till att bli kunder hos företaget.

Nya kunder kommer inte bara genom reklam, det handlar om allt som skapar kundrelationer.  Kampanjer, föreläsningar, gratisprov, smakprov, informationsträffar, mingel, extrapris…  listan kan bli väldigt mycket längre.

Detta måste man som företagare göra hela tiden för att rörelsen ska bli lönsam. Och lönsamhet krävs för att man ska kunna ta sin lön. Att se detta som något negativt är inte så bra.

I stället ska man försöka se charmen i att kämpa för att nå ut med sitt företags budskap och produkter samt tjänster.

 

Lönen kommer om du kämpar

Värdesätter man friheten och möjligheten att bestämma själv mer än en helt säkrad lön varje månad ska man satsa på att bli företagare.

Om man kämpar, jobbar hårt, brinner för vad man gör och aldrig ger upp finns det goda chanser att det bli lönsamt och sedermera än mer lönsamt att vara sin egna chef än att överlåta det ansvaret till någon annan. 


 Potentiella motgångar när man startar eget

När man startar eget kan det självklart innebära motgångar. Det är inte alltid lätt att starta eget. Själva processen att starta företag gör du dock enkelt här på vår sida.

Har man ingen erfarenhet som företagare sen tidigare kan det bli ännu svårare. Se till att ha gott om sparkapital som du kan leva på i början. Få egenföretagare får igång sin business från första början.

Det krävs tålamod och tid att starta ett bra företag. Det går inte alltid lätt att hitta kunder i början men de kommer med tiden. Det gäller att fortsätta driva sitt företag på ett bra sätt och att inte ge upp.

Ekonomiska bekymmer i början kan täckas upp så snart kunderna börjar hitta till företaget!


Testa idéer och drömmar genom att starta eget

Genom att starta eget kan du planera och testa dina egna idéer. Alla känner till frustrationen av att behöva utforma en uppgift man vet är en dålig idé. När andra bestämmer över dig tvingas du ständigt göra saker som du inte vill.

Att omotiverat arbeta bryter ner dig som person och gör dagarna på arbetet urtrista. Genom att starta eget slipper du allt det. Du kan testa dina egna idéer utifrån din planering.

Drömmar kan gå i uppfyllelse och det viktigaste av allt; du gör något som är roligt. Att må bra är det viktigaste av allt och även om du i början inte tjänar multum kan lyckan kompensera för det!

 

image
Hans Kahn  4431 visningar
Senast uppdaterad: 12/2/2021 4:33 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile