Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Starta enskild firma – bli egen företagare för första gången

Många svenskar väljer att starta en enskild firma och detta gäller kanske särskilt de som startar företag för första gången. Anledningen är att denna företagsform är en av de enklaste, och att det går väldigt snabbt att komma igång med verksamheten. Här ska vi gå igenom vilka fördelar som finns med att starta en enskild firma, hur du startar upp och finansierar företaget samt hur du hittar dina första kunder.





Varför välja just enskild firma?

Det finns både fördelar och nackdelar med att välja en enskild firma framför andra företagsformer.

Men generellt kan man säga att en enskild firma är det bästa valet för dig som är ny företagare, som vill komma igång med verksamheten så snabbt som möjligt och som accepterar att vara personligt ansvarig för företagets ekonomi.


Enskild firma anses vara en enkel företagsform eftersom administrationen inte är lika komplicerad som i till exempel ett aktiebolag.

Man kan i de flesta fall göra ett förenklat årsbokslut, behöver inte lämna in någon årsredovisning och dessutom finns det inget krav på att företaget ska ha en revisor.

På så sätt behöver du inte spendera lika mycket tid och pengar på pappersarbete och kan lägga större fokus på att faktiskt få igång verksamheten. 


Det går också snabbt att starta upp en enskild firma, och du behöver inget startkapital på minst 50 000 kronor som i ett aktiebolag.

Det är även lätt att driva en enskild firma vid sidan om en vanlig anställning under den första tiden, för att se till så att du kan leva på företaget innan du säger upp dig från jobbet.


I en enskild firma är du som ägare alltid ansvarig för företagets ekonomi och detta gäller även eventuella skulder.

Därför är det viktigt att du tar väl avvägda beslut så att företaget har bästa möjliga chans att gå med vinst.

Om du märker att det här med ekonomi verkligen inte är din grej så är det säkrast att anlita en ekonomisk rådgivare.


Så kommer du igång

Det första du behöver göra är att registrera företaget, vilket kan göras direkt på nätet via Bolagsverkets hemsida verksamt.se.

Det kostar 900 kronor, och det tar inte mer än fem dagar innan ditt nya företag är registrerat. Du behöver även registrera dig för F-skatt, vilket krävs om du vill kunna skicka ut fakturor till dina kunder.

Du behöver också registrera dig för moms och eventuellt även som arbetsgivare, om du kommer att ha anställda i företaget redan från starten.


När du blivit godkänd för F-skatt, som står för företagsskatt, så är det ditt eget ansvar att betala in preliminärskatt och sociala avgifter till Skatteverket.

De betalningar du får av dina kunder inkluderar nämligen både skatt och sociala avgifter. Du som fortfarande är anställd behöver ansöka om FA-skatt, som innebär att du kan skicka ut fakturor samtidigt som din arbetsgivare kan dra av skatt och betala in arbetsgivaravgifter som vanligt.

Det tar mellan 3-6 veckor att bli godkänd för F-skatt eller FA-skatt och efter detta kan du direkt sätta igång med sälja dina produkter eller tjänster.


Finansiering av din enskilda firma

Eftersom det inte finns något krav på startkapital när man startar en enskild firma så kan du i princip sätta igång med verksamheten utan en enda krona på fickan.

Detta kan fungera utmärkt för dig som säljer tjänster, till exempel om du är skribent, coach, redovisningskonsult eller administratör.

Då arbetar du oftast med datorn som ditt hjälpmedel och behöver inte tänka på att göra några investeringar för att komma igång.


Du som däremot ska sälja fysiska produkter, behöver anställa någon i företaget eller kanske behöver utrustning och verktyg för att utföra ditt arbete måste ha ett startkapital för att kunna sätta igång med verksamheten.

Många som startar en enskild firma har därför sparat ihop en mindre summa som kan hålla företaget flytande tills de första intäkterna börjar rulla in.

Det bästa och säkraste sättet att starta en enskild firma är att räkna ut hur mycket pengar du kan tänkas behöva under de första månaderna och sedan försöka spara ihop dem i förväg.


Men ibland har man inte tid eller möjlighet att vänta med att starta företaget och då går det även att låna pengar.

Här är det än en gång viktigt att tänka på att de lån du tar i företaget räknas som dina egna. Du är alltså personligen ansvarig för att de betalas tillbaka.

För att få det lån du behöver måste du kunna visa upp en affärsidé, en budget och en plan för hur du ska utveckla ditt företag.

Långivarna vill ju veta hur stor chansen är att du kan betala tillbaka pengarna. Att låna ut pengar till ett nytt företag utan någon ekonomisk historik innebär alltid en större risk för en långivare. Därför är det viktigt att du inte har några betalningsanmärkningar och att du kan visa att du sköter din privatekonomi.


Det finns även en del bidrag du kan söka för att finansiera verksamheten i ditt nystartade företag. Det handlar till exempel om möjligheten att få ekonomiskt stöd om du anställer någon i firman eller om företaget kan erbjuda bättre tillgång till service på landsbygden.

Affärsutvecklings- och innovationscheckar är också två typer av bidrag som kan hjälpa dig som vill utveckla ditt företag eller som har en ny idé du vill testa.

Du har även möjlighet att söka riskkapital. Genom att kontakta Almi, Tillväxtverket och Vinnova kan du få all den information du behöver om hur du ansöker om bidrag till din enskilda firma.


Hitta potentiella kunder

När verksamheten är igång behöver du förstås hitta kunder som är intresserade av dina produkter eller tjänster.

Genom att ha en tydlig bild av vilken typ av kunder du vill rikta dig mot blir det lättare att identifiera hur du ska kunna nå dem, till exempel genom direktkontakt, annonser eller sociala medier.


Ofta kan det vara effektivt att ta kontakt med potentiella kunder direkt, genom att ringa eller skicka ett mail för att informera om din verksamhet.

Du kan också nå ut till ett stort antal personer genom annonser i tidningar, på hemsidor eller i sociala medier. Gå inte heller miste om chansen att få kontakt med både tidigare och potentiella kunder genom att skapa ett konto på Facebook och Instagram.

Där kan du presentera ditt företag på ett mer personligt sätt, samt erbjuda rabatter och anordna roliga tävlingar.


Det är också viktigt att ha en välfungerande och snygg hemsida med information om din verksamhet och dina produkter eller tjänster, gärna med en tillhörande webbshop så att kunderna kan handla från ditt företag oavsett var de bor.

Sist men inte minst är det många företagsägare som nätverkar via Twitter och Linkedin, vilket ofta är effektivt för att skapa nya kontakter och för att få folk att bli intresserade av vad just din enskilda firma kan erbjuda. 

image
Hans Kahn  2096 visningar
Senast uppdaterad: 12/6/2021 1:33 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile