Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Starta enskild firma i dagens Sverige



Vad innebär att starta enskild firma i dagens Sverige? Fler än någonsin väljer att ta detta stora steg, som i själva verket inte är särskilt stort om man ser på administrativa åtgärder – att starta enskild firma i dagens Sverige är superenkelt!

Däremot kan det vara ett gigantiskt kliv för en själv som person. Från att vara en tryggt anställd hos en arbetsgivare till att bli sin egen chef med stor frihet men större krav på självdisciplin.

 

Ta hjälp av experter

Om man är helt ny i den fantastiska företagsvärlden är det smart att ta hjälp av all expertis som finns i ämnet.

Professionella experter med lång erfarenhet kan göra det enklare men också mer lukrativt för den som vill komma igång med enskild firma.

Bloggar, forum, hemsidor och specificerade sajter – välj den kanal som passar dig bäst för att komma i kontakt med och kommunicera med duktiga sakkunniga.

Allt från registrering med medföljande blanketter och kostnader, till marknadsföring och budgetera.

Även specialisthjälp där man får råd om hur man driver sin försäljning och hur man appellerar till rätt målgrupp samt hur man väljer smarta investeringar finns lätt att tillgå idag.

 

Att starta enskild firma – ekonomi och sånt 

I en enskild firma i Sverige idag finns det i princip ingen skillnad mellan personlig ekonomi och företagets ekonomi.

Det innebär alltså att det medföljer en större risk än i exempelvis ett aktiebolag när det handlar om pengar, eftersom i aktiebolag är det endast det satsade kapitalet som riskeras.

Om det skulle uppkomma skulder och andra avgifter och de pengar som är specifikt avsatta för företaget skulle ta slut, är det alltså den personliga ekonomi som kan bli lidande.

Å andra sidan bestämmer du själv din lön, det vill säga, du har egentligen ingen lön, det du tar ut till dig själv är överskottet och vinsten i bolaget.

 

Beskatta din vinst

Vinsten som man tar ut som lön ska skattas som just som inkomst av tjänst. Även om man väljer av olika anledningar att inte ta ut någon vinst ur sitt nystartade företag ska vinsten beskattas när året nått sin ände.

Alla inkomster som är i så kallad i rörelse ska deklareras i en bilaga till den huvudsakliga självdeklarationen. Om man skulle vara i behov av att skjuta upp beskattningen på vinsten i sitt företag – vilket kan vara särskilt nödvändigt i uppstarten – finns det möjligheter till det.

När man skattar som egenföretagare gör man det genom en så kallad F-skattesedel, eventuellt en FA-skattesedel (om man är anställd och har eget företag).

Att ansöka om godkännande av F-skatt eller FA-skatt är, tillsammans med momsregistrering, det enda som man måste göra innan man får starta ett företag i Sverige.


Att registrera ett enskilt företag i Sverige

Ingen behöver registrera sitt företag för att få driva det om det är en enskild firma. Men att registrera sitt företag och dess namn är vanligt och oftast gynnsamt trots den lilla kostnaden som påföljder.

Vid registreringen blir företagsnamnet skyddat i ett län – det län man är verksam i. Men det finns även möjligheter att registrera företaget i andra län runt om i landet för en nätt summa.


Andra saker om enskild firma

Du startar din firma enskilt – precis som namnet indikerar. Alltså, vill man ha en kompanjon är enskild firma inte rätt företagsform utan då kanske handelsbolag passar bättre.

Däremot har man alla möjligheter till att skaffa sig anställda. Då måste man utöver registrering av moms, registrera sig som arbetsgivare.

Om du väljer att anställa någon eller några, var noga med att skriva ett avtal där båda är med på noterna så det inte uppstår några problem och konflikter.

I grund och botten finns det ingen lägstalön som du som arbetsgivare måste ge dina anställda, men facket kan bli upprört.

Viktig är dock att den anställda inte jobbar med än vad lagen säger, samt får de raster och pauser som är lagstadgade.

image
Hans Kahn  2659 visningar
Senast uppdaterad: 12/6/2021 3:57 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile