Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Starta enskild firma och olycksfallVem har sagt att det är enkelt att starta enskild firma och bli företagare? Det finns mycket regler att hålla reda på om man vill starta enskild firma. En av dem är ersättningsfonder.

Det finns fyra olika typer av ersättningsfonder. Inventarier, byggnader och markanläggningar, mark och djurlager i jordbruk. Det ersättningsfonden egentligen gör är att den förhindrar att du inte får helt orimliga skatter att betala om du får en engångsersättning från ditt försäkringsbolag.

När man startar enskild firma så vet man så klart att olycksfall faktiskt kan inträffa. Även om man gärna inte vill tänka i de banorna just när man startar upp.

Att bli företagare betyder också att du måste ta ansvar för din firma och se till att du tecknar en försäkring som täcker alla dina omkostnader. Det du får ut i försäkringspengar om något skulle hända måste du dock betala skatt för. Detta är mycket bra att känna till innan man startar upp firman. Det är också bra att veta om innan man tecknar sin försäkring.

Det som är lite klurigt just med ersättningsfonderna är att olika regler faktiskt gäller i olika fall. Som tidigare nämnts, så är det inte alls så lätt att bli företagare och ibland kan regler te sig onödigt krångliga när man ska starta egen firma.

Men det som gäller vid till exempel brandskada är att du faktiskt har rätt att dra av det belopp som du får i ersättning och på detta sätt skjuta upp inbetalningen av skatten till dess att du har haft möjlighet att ersätta de skadade tillgångarna.

Detta gör man genom att sätta av tillgångarna till en ersättningsfond.

Om tillgångarna skulle vara av slaget kapitaltillgångar så är det tillåtet att göra avdrag för byggnader, mark och markanläggningar om nu dessa brukas av verksamheten, så klart.

Om tillgångarna är sådant som du vanligtvis säljer i din verksamhet så får du dock oftast inte göra något avdrag. När det gäller omsättningstillgångar så är djurlager den enda fallet där man har rätt till avdrag och därmed också avsättning till ersättningsfond. Hur mycket avdrag du får göra beror på det belopp som du sätter upp i näringsbilagan i din deklaration. Dessa två belopp får motsvara varandra.


Undantag att känna till när man ska starta enskild firma

Självklart finns det undantag med allt som du som just kanske startat upp din enskilda firma vet. Att bli företagare är som sagt inte alltid en dans på rosor, men det finns hjälp att tillgå om du känner att du har frågor eller vill ha hjälp med pappersarbete.

image
Hans Kahn  2570 visningar
Senast uppdaterad: 12/6/2021 10:33 AM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile