Starta enskild firma om du vill komma igång snabbtNär du ska starta företag är det inte alltid lätt att fatta beslut om vilken bolagsform som du ska starta upp. Även om du är insatt i vad det finns för möjligheter. Du kanske vet hur man ska skapa en struktur och en organisation för ditt företag, eller så är det helt främmande för dig. Oavsett, måste beslutet om vilken organisationsform du ska ha fattas. Ett sådant beslut kan bero på många olika saker. Inte minst beror det på vilken typ av verksamhet och företag du ska starta upp. Bolagsformen kan skilja sig beroende på om du ska starta upp exempelvis en mediebyrå, ett gatukök eller en klädbutik. Det beror på vad som är bäst lämpat för den specifika verksamheten. Huruvida starta enskild firma, starta handelsbolag eller starta aktiebolag är det mest praktiska att starta upp varierar mycket från fall till fall.

Om du vill komma igång snabbt och enkelt samtidigt som du håller nere kostnaderna är starta enskild firma en bra idé. Detta kan vara ett klokt val om det bara är du i verksamheten och det finns utgifter vid uppstarten som du måste finansiera som inte gör att du vill lägga 50 000 kronor på ett aktiekapital vid starten för att starta ett aktiebolag. När du startar enskild näringsverksamhet ska du ansöka om att bli godkänd för F-/FA-skatt. Det är det enda som krävs av dig. Du behöver inte ens registrera något bolagsnamn eftersom en enskild firma inte är ett bolag av någon form. Det är en fysisk person som är registrerad på ditt personnummer.

Du kan registrera, men måste inte.

Men du kan registrera en enskild firma om du vill. Ett skäl till att göra detta är att få ett namnskydd. Det är frivilligt och företagsnamnet blir skyddat i det län där du registrerat din enskilda firma. Undantagsfall finns överallt i världen. Även här. Det är då inte alltid frivilligt att slippa undan registreringen. I en del fall måste en enskild näringsidkare anmäla företaget till myndigheterna. Om du vill ha hjälp med registreringen av en enskild firma och även få bra tips hur du kommer igång med ditt företagande på ett bra sätt kan du läsa mer här på vår sida.

Du som startar en enskild firma ska däremot vara medveten om att du i denna företagsform är personligt ansvarig för företagets skulder. Detta är något som skiljer denna företagsform mycket från ett aktiebolag. Det är därför viktig att ha med sig denna vetskap redan från dag ett då konsekvenserna kan slå hårdare mot dig om det går illa i en enskild firma än i ett aktiebolag.

image
David Hagberg  710 visningar
Senast uppdaterad: 3/27/2019 12:50 PM

Starta enskild firma under 5 minuter

Din enskilda firma är klar att användas inom fem arbetsdagar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta enskild firma första gången. Priset är 990 kr + moms.

Tips! Du kan testa vår tjänst för att se hur den fungerar. Du förbinder dig inte till något genom att påbörja en beställning. Betalning sker i sista steget där du först ska godkänna beställningen innan dina färdiga bolagsdokument produceras.

Fyll i dina uppgifter

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile