Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Starta enskild firma som asylsökande eller nyanländ


Om du nyligen har anlänt till Sverige och vill jobba finns det många möjligheter att starta ett företag även som asylsökande. Under tiden du väntar på asylprövningen kan du ansöka om ett samordningsnummer som motsvarar det svenska personnumret.

Men hjälp av detta går det att starta företag som asylsökande.Du behöver också ansöka om F-skatt för att du själv ska kunna betala in preliminärskatt och sociala avgifter. Läs mer om de olika typerna av företag du kan starta nedan.

När du har bestämt dig kan du skicka in en enkel ansökan direkt online.

 Viktigt att tänka på när du ska starta företag som asylsökande

Om du är asylsökande och har startat ett företag går det inte att söka arbetstillstånd om du får avslag på din asylansökan. 

Det kan du däremot göra som anställd.Om du har tidsbegränsat uppehållstillstånd kan du ansöka om permanent uppehållstillstånd om ditt företag går så bra att du kan försörja dig på det. Detta är något som kan vara svårare än om du har en fast anställning.

Om du å andra sidan redan har fått uppehållstillstånd är reglerna mer standard. Du som ska starta enskild firma måste först och främst folkbokföra dig hos Skatteverket. Statusen som du får som nyanländ ligger som grund för hur länge du kan stanna i Sverige. Om du har fått status flykting gäller ett uppehållstillstånd på tre år.

Importerad kompetens

När du ska starta enskild firma startar du upp en verksamhet som du avser att tjäna pengar på. Du säljer den kompetens du har till den marknad som efterfrågar dina produkter eller tjänster.

Förutsatt att denna efterfrågan finns. Det är inte alltid som den svenska marknaden kan erbjuda kunder åt de branscher som byggs upp av kompetens som kommer från andra länder.

Då är det viktigt för dig att det inte finns för många konkurrenter som du konkurrerar om kunderna med. Utvecklingen som prognosen avser är därför positiv för dig som fattar beslut om att starta upp en verksamhet. Startar upp i en bransch med importerad kompetens som är obekant på den svenska arbetsmarknaden.

Men även du som är verksam inom någon sådan bransch har förstås möjlighet att starta enskild firma ändå. Det finns många verksamheter du kan starta upp som ett eget företag någonstans i landet.

Även om du inte blir anställd när du är nyanländ i Sverige ska du minnas en sak. Du som satsar på att starta enskild firma tar klivet in på arbetsmarknaden och bort från arbetslöshet. Det är av mycket stor betydelse för dig och Sverige som land. Du blir skattebetalare och bidrar till den svenska välfärden. Sammantaget får du vara med och bygga Sverige.

Krav för uppehållstillstånd för att starta enskild firma

För att ansöka om att få tillstånd att starta egen firma i Sverige som medborgare utanför EU/EES eller asylsökande krävs följande saker:

  • Att du har ett pass som är giltigt

  • Att du kan visa på tidigare erfarenheter inom din bransch och goda kunskaper att starta enskild firma.

  • Att du kan visa att du har relevant kunskap språken svenska och/eller engelska

  • Att du visar på att den som driver företaget och har det avgörande och yttersta ansvaret är du. Samt att du äger minst hälften av den enskilda firman du vill starta

  • Att företagets tjänster eller varor kan antingen produceras eller säljas i Sverige.

  • Att du bevisligen har tillräckligt med kapital för att försörja dig och din familj de första 2 åren.

  • Att din budget är trovärdig och att du har underlag för den.

  • Att du kan visa på kontakter med kunder och/eller nätverk i Sverige.


Starta ditt företag direkt på nätet

För att starta företag som asylsökande så enkelt som möjligt kan du registrera dig online. Här på vår sida fyller man bara i ett enkelt formulär med alla personuppgifter och information om företaget.

Du behöver inte vara orolig för att göra fel. Alla ansökningar kontrolleras av en handläggare innan de skickas vidare till de svenska myndigheterna.När ditt företag har registrerats får du alla dokument som behövs.

Oftast tar det några dagar till ett par veckor, beroende på vilken typ av företag du vill starta. Ta chansen att etablera dig på den svenska arbetsmarknaden genom att starta företag som asylsökande. Då kan du bidra med din kunskap och dina idéer samtidigt som du tjänar pengar medan du väntar på besked om ditt uppehållstillstånd.

image
Hans Kahn  3766 visningar
Senast uppdaterad: 12/2/2021 3:40 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile