Gratis e-bok:

Den fullständiga guiden till att starta och driva ditt företag.

Få den skickad till din e-post inom 5 minuter!

Fyll i dina uppgifter

Starta enskild firma som asylsökande eller nyanländ


Innan du tar beslutet att starta enskild firma bör du tänka på att man som asylsökande inte kan byta spår. Om du inte får godkänt på din ansökan om asyl är det inte möjligt att ansöka om arbetstillstånd. Till exempel starta enskild firma, efter att ha fått avslag. Om du får avslag kan du av den anledningen inte ansöka om att få arbetstillstånd för att bli företagare i efterhand. Om du istället börjar som arbetssökande och/eller anställd kan du byta spår till att ansöka om arbetstillstånd. Har du varit anställd i 4 månader och din arbetsgivare kan garantera minst ett års anställning till? Då kan du efter eventuellt avslag på din asylansökan byta spår. Detta innebär att du istället för att ansöka om asyl för att sedan starta enskild firma ansöker om arbetstillstånd.

För att starta enskild firma i Sverige och bli företagare krävs i regel att du har ett personnummer. Men du som asylsökande eller nyanländ kanske inte har fått ditt ännu. Du ska då ansöka om att få ett samordningsnummer. Samordningsnumret du får är som ett alternativt och tillfälligt personnummer. Det kan du kan använda när du vill starta enskild firma och registrera företag. Du kan inte själv skaffa dig ett samordningsnummer. En myndighet måste beställa det åt dig.

Två olika steg i processen att starta enskild firma som asylsökande eller nyanländ

  1. Bestäm formen på din enskilda firma

Innan du kan starta enskild firma måste du besluta vilken form du vill att ditt företag ska ha. Det vanligaste är att välja formen “enskild näringsverksamhet”. Det innebär att du som privatperson är ensam ansvarig för företaget, äger och driver din enskilda firma själv. Det är då ditt ansvar som företagare att betala in sociala avgifter för din enskilda firma.

  1. Registrera din enskilda firma

Det är inte nödvändigt för alla företagare som ska starta en enskild firma att registrera den hos en myndighet. Men att göra det skyddar företagets namn. Utan att göra det kan någon annan som också vill starta enskild firma ta ditt namn på företaget. Du behöver också registrera din enskilda firma hos en annan myndighet för att starta upp ordentligt. När du gjort detta kan du ansöka om att bli berättigad F-skatt samt momspliktig verksamhet och arbetsgivare.

image
David Hagberg  890 visningar
Senast uppdaterad: 3/25/2019 12:06 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile