Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Starta enskild firma som konstnär
Konstnärer finns det över hela världen. Allt från målare och musiker till skulptörer och filmmakare. Oavsett vilken typ av konst man skapar har alla konstnärer en sak gemensamt. Samma sak som alla människor har gemensamt.

Alla behöver ett levebröd. Mat för dagen och tak över huvudet.

Om man ska leva på heltid som konstnär är det därför viktigt att förstå hur man kan tjäna pengar på det man skapar. Majoriteten av alla konstnärliga yrkesutövare är företagare.

Men om du inte är det än är det viktigt att du sätter dig in i vad detta innebär. För att kunna leva som företagare inom kultursektorn räcker det inte att ha en konstnärlig talang.

Du måste också kunna leva på den.Få den att sätta mat på bordet.

Men det är dyrt att vara konstnär. Att ha ett annat jobb vid sidan om konstnärsrollen är inte ovanligt. Det kan vara en förutsättning för att många ska kunna leva ut sin talang. Det tar lång tid att skapa ett verk.

Oavsett om man skriver på en bok eller om man ska komponera ett musikstycke. Ofta kräver detta mycket tid och om du inte är en mycket erkänd talang bland offentligheten så kan det vara svårt att ta betalt.

För den som kan vara flexibel finns ändå möjligheten att kunna leva som konstnär. Om du är naturfotograf är det kanske svårt att sälja bilderna. Konkurrensen är stor.

Men du kan till exempel starta enskild firma där du säljer andra mer lättsålda fotografier som inkomst. Kanske vara bröllopsfotograf eller hyra in dig i en studio för att ta fotografier åt företag. Skolfotograf är ytterligare ett exempel.

Du kan fortfarande vara naturfotograf på fritiden. Samt att detta ger dig möjlighet att leva med kameran i hand både på och utanför jobbet. 

Musiker kan också vara ett sätt att vara konstnär. Om ditt band spelar på olika krogar om fredagskvällarna i staden där du bor längtar du kanske efter större publik. Men du har kanske inte nått dit ännu och behöver en annan inkomst.

Då finns fortfarande möjligheten att till exempel arbeta med musik i olika media yrken på dagarna. Du kan fortfarande framträda med ditt band på fredagskvällarna.


Så gör du

Det finns förstås många olika upplägg mellan konstnärsrollen och företagarrollen. Men när du ska inleda företagarrollen är det viktigt att du har en genomtänkt affärsidé.

Du måste veta vad du vill göra och vad som är viktigt med just ditt företag. Affärsidén som du har formulerat kan också ses som hur ett företag tillfredsställer marknadens behov. Det är vidare dags att göra en affärsplan där affärsidén ingår.

Det är en strukturerad och konkret beskrivning av dina förutsättningar, samarbeten, mål, vision, marknadsplan med mera. Detta ska underlätta ditt företagande.

Kort sagt handlar affärsplanen om hur du planerar att uppnå dina mål och finansiera din verksamhet.

image
Hans Kahn  3631 visningar
Senast uppdaterad: 12/6/2021 10:39 AM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile