Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Starta enskild firma som sjukgymnast

Funderar du på att registrera enskild firma som sjukgymnast? Känns tanken att få vara din egen chef lockande? Om du dessutom är du utbildad sjukgymnast tillika fysioterapeut finns det inget som hindrar från att äntligen skrida till verket och skaffa dig en vardag som du själv kan bestämma över.

Känner du dig träffad finns det dock vissa praktiska saker som kan vara bra att känna till – om att registrera ditt företag, moms, f-skatt, affärsplan, marknadsundersökning med mera. Vissa av dessa hade jag tänkt gå igenom, och några av dessa saker är frivilliga och andra är krav för att få starta enskild firma. 

 Först och främst bör du, kanske inte utveckla en affärsidé – det är ju redan bestämt, du ska ju bedriva fysioterapi – men i alla fall göra en slag affärsplan över prissättning, exakta tjänster och kanske varor samt vilken image man vill att företaget ska ha.

För att få lite bättre koll på vad som det finns för behov och efterfrågan på marknaden kan det vara en god idé att göra någon slags marknadsundersökning.

 

Registrera ditt företag när du ska starta enskild firma

Som sjukgymnast är det smart att välja bolagsformen enskild firma. Varför? Jag skulle säga att det helt enkelt är smidigast. Starta enskild firma och det behövs bara minst en ägare – alltså du – men det går lika bra att driva företaget med partners.

Du som ägare och enskild näringsidkare har allt ansvar – skulder, avtal, f-skatt som kan dyka upp och naturligtvis tjänster som ditt företag erbjuder.

Allt hänger således på dig, vilket är både en risk men ännu mer en möjlighet och frihet. Du som privatperson blir alltså företrädare för din enskilda firma. Detta hindrar dig dock inte från att anlita medarbetare och personal om du ska starta enskild firma som sjukgymnast.

 

F-skatt och vad som ska beskattas

Gällande skatt för dig som ska starta enskild firma är det faktiskt du som enskild näringsidkare (plus eventuell kompanjon) som beskattas, alltså inte verksamheten i sig. Detta beror på att verksamheten inte är ett självständigt skattesubjekt.

Skatten betalas på vinst från sålda varor och tjänster, samt annan typ av ersättning. Som egenföretagare kan man ansöka om f-skatt. Kraven för att bli godkänd för f-skatt är att man bedriver en näringsverksamhet, att du som ägare avser att bedriva näringsverksamheten och att du har betalat alla dina skatter och övriga utgifter samt har lämnat in dina deklarationer.

Om du på fakturor och liknande kan påvisa att du är godkänd för f-skatt eller kunna visa detsamma med ett registreringsutdrag innebär det helt enkelt att den som betalar dig varken ska dra av skatt eller betala socialavgifter. Alla avgifter, skatter inklusive f-skatten betalas in till bankgirokonto för det specifika syftet.

 

Registrera företagsnamn

I samband med att du skickar in avgifts- och skatteanmälan kan det vara praktiskt att registrera ditt noga utvalda företagsnamn hos Bolagsverket. En sådan registrering innebär att du skyddar ditt företagsnamn från andra företagare. Namnet på en sjukgymnasts företag bör vara uttänkt så det återspeglar vad du och din enskilda firma står för, att det lockar kunder och att man lägger företaget på minnet.

Att registrera företagets namn är inte ett måste men kan verkligen rekommenderas. Skulle det vara så att ditt företag har någon typ av design, patent eller mer troligen ett varumärke ska du i detta skede registrera detta hos Patent- och registreringsverket.

 

Många vill starta enskild firma, men alla har inte kompetensen att kunna driva ett eget företag. Utbildningsområdet sjukgymnast är däremot ypperligt för att kunna bli egen näringsidkare och få

det att gå runt.

Lycka till!

 

image
Hans Kahn  5394 visningar
Senast uppdaterad: 12/3/2021 1:16 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile