Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Starta enskild näringsverksamhetAv alla företagsformer som finns i Sverige är att starta enskild näringsverksamhet den absolut smidigaste, billigaste och eventuellt också roligaste. Till skillnad från aktiebolag behöver man inte bidra med ett startkapital.

Till skillnad från ett handelsbolag kan man starta en enskild näringsverksamhet helt utan kompanjon – eller man får helt enkelt inte starta en enskild firma med någon annan (som namnet indikerar).

Detsamma som gäller för handelsbolag gäller även kommanditbolag. Även ekonomisk förening kräver att man är minst tre ägare.

En ideell förening liknar en enskild firma ganska mycket, men man kan inte ta ut vinst alls på samma sätt. Nä, en enskild näringsverksamhet är något som man gör helt själv, där man är sin egen chef och där man satsar sin privata ekonomi. 

Om man känner att kriterierna som krävs för att starta en enskild näringsverksamhet samt att man tycker att arbetssättet som medföljer lockar – då är det bara att sätta igång.

 

Det som krävs för att få starta en enskild näringsverksamhet 

för att starta en enskild näringsverksamhet krävs det att man ansöker om F-skattsedel. Alternativt kanske en FA-skattesedel passar bättre. Den skatten är för de som planerar vara både anställda och sina gena företagare.

Alla som ska starta någon typ av näringsverksamhet måste ansöka om F-skattesedel. Aktiebolagsägare, handelsbolags- och kommanditbolagsdelägare, ekonomiska föreningar och ideella förening. Och enskild näringsverksamhet.

F-skatten krävs för att få sälja varor och tjänster i Sverige.

 

Momsregistrering för enskild näringsidkare

 När man fyller i blanketten om F-skatt, kan man också behöva fylla i en så kallad momsregistrering. Denna krävs att man skickar in om man kommer att ha en årsinkomst exklusive moms som överstiger 30 000 svenska kronor.

De som inte uppnår denna summa behöver inte registrera sig för moms, och har således ingen momsplikt.

Man kan dock behöva ansöka om registrering för moms om man omsätter mindre än 30 000 kronor exklusive moms ifall man köper olika varor eller tjänster i sitt företag. Dessa varor måste man nämligen betala in moms på.

 

Arbetsgivarregistrering för enskild näringsidkare

I samband med F-skatteansökan och momsregistrering kan det också vara läge att skicka in den så kallade arbetsgivaransökan. Som man hör på namnet är det en ansökan om att vara arbetsgivare.

Det är nämligen så att en enskild näringsverksamhet inte får ha kompanjoner men man får anställa personal. Egentligen finns det inga krav på hur mycket lön som de anställda ska ha, men man bör lägga den på en marknadsmässig nivå och ha en skriftlig överenskommelse.

Lägger man lönen för lågt finns det en risk att facket blir upprört. Det enda lagliga kravet är att personaler och de anställda har vettiga arbetstider och alla obligatoriska pauser och luncher med mera måste tillhandahållas de anställa.

 

Registrera en enskild näringsverksamhet

Det vi nämnt tidigare – ansöka om F-skatt, momsregistrering samt arbetsgivarregistrering – är måsten. Jag skulle säga att registrera sitt företag egentligen också är ett slags måste, men det är det inte rent formellt.

För att starta enskild näringsverksamhet är helt gratis och därmed möjligt för alla att göra oavsett ekonomi. Men om man vill registrera sitt företag – vilket de allra flesta väljer att göra – kostar det ungefär 900 kronor.

Det är i det långa loppet ingen summa att tala om, om man väger fördelar mot nackdelar när det kommer till företagsregistrering. Att registrera sitt företag innebär att man skyddar företaget genom att skydda dess namn.

Ingen annan enskild näringsverksamhet i samma län får ha det namnet. Kunder som söker kommer få upp det registrerade företaget och investerare och sponsorer har en tendens att vilja samarbeta med registrerade företag i större utsträckning än de utan registrering.

Faktum är att i många fall kan det bli enklare att ansöka om lån hos banken också om man har registrerat sitt företagsnamn. Vill man skydda sin enskilda näringsverksamhet i fler än ett län är det naturligtvis full möjligt för en liten extra kostnad.

image
Hans Kahn  2231 visningar
Senast uppdaterad: 12/6/2021 3:35 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile