Starta enskild näringsverksamhet enligt spelreglernaNär du ska starta enskild näringsverksamhet vid sidan om din anställning eller tror att du kommer att ha en anställning under tiden du bedriver enskild näringsverksamhet ska du ansöka om att bli godkänd för F-skatt med villkor. Denna brukar benämnas som FA-skatt.

Att bli godkänd för F-skatt eller FA-skatt är oftast det enda som behövs för att du ska kunna starta enskild näringsverksamhet. Du kan, men behöver normalt inte, registrera ditt företag.

Om du registrerar dit företag får företagsnamnet skydd i det län där du är registrerad. Det kan förekomma situationer då du måste registrera ditt företagsnamn. Exempelvis kan det vara nödvändigt att registrera företaget om du deltar i offentliga upphandlingar. Eller om företaget behöver tillstånd att driva en viss verksamhet.

Finns det en åldersgräns för att starta enskild näringsverksamhet?

Men myndig behöver du inte vara för att starta en enskild firma. Du får vara så ung som 16 år. Du som är mellan 16 och 18 år måste däremot ha samtycke från en förmyndare och överförmyndare för att driva företag. Dina föräldrar kan till exempel vara dina förmyndare. Överförmyndare finns att tillgå i varje svensk kommun. När du har bestämt dig för att starta en enskild firma ansöker du och dina föräldrar om samtycke från överförmyndaren.

Kan en familj starta upp?

I en familj kan man också starta upp en verksamhet tillsammans. Makar eller sambor med gemensamma barn kan driva enskild näringsverksamhet tillsammans.

När det gäller F-skatt och moms räcker det med att en registrerar sig för detta. Den personen kan sedan sköta den gemensamma redovisningen. Den andra maken redovisar bara sin andel av inkomsten i sin inkomstdeklaration.

Om verksamheten kräver någon form av särskild kompetens eller erfarenhet som bara en av er har kommer den andra maken betraktas som medhjälpare. Den medhjälpande makens ersättning ska vara marknadsmässig. Det är bara den företagsledande maken kan bli godkänd för F-skatt.

image
David Hagberg  685 visningar
Senast uppdaterad: 3/25/2019 12:40 PM

Starta enskild firma under 5 minuter

Din enskilda firma är klar att användas inom fem arbetsdagar. Paketet inkluderar många användbara tjänster för dig som ska starta enskild firma första gången. Priset är 499 kr+ moms.

Tips! Du kan testa vår tjänst för att se hur den fungerar. Du förbinder dig inte till något genom att påbörja en beställning. Betalning sker i sista steget där du först ska godkänna beställningen innan dina färdiga bolagsdokument produceras.

Fyll i dina uppgifter

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile