Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

Ta semester i enskild firma

Du som driver en enskild firma vill självklart kunna ta semester som alla andra, men det finns en hel del att tänka på när man ska planera semestern som företagare. I denna artikel får du reda på om du kan ta ut semesterersättning, hur det fungerar med semester för dina anställda och hur du ska planera för den period du kommer att vara borta.




Kan man som ägare av en enskild firma ta ut semesterersättning?

Till skillnad från i ett aktiebolag, där du som driver företaget räknas som anställd, så kan ägaren av en enskild firma inte få ut någon semesterersättning. Däremot kan du göra ett eget uttag även under din semester så länge det finns tillräckligt med pengar på företagskontot.

Du som driver en enskild firma måste därför planera din semester noga med tanke på ekonomin. Självklart måste du kunna vara ledig från arbetet, men då gäller att du antingen själv sparat ihop pengar till din semester, eller att det finns ekonomiskt utrymme i företaget för att göra ett uttag.


Hur gör man med anställdas semester?

Du som har anställda i din enskilda firma måste däremot betala ut semesterersättning till dem och de har rätt till minst 25 semesterdagar varje år. Semesteråret sträcker sig från den 1 april till den 31 mars och generellt måste den anställda ha tjänat in sina semesterdagar innan någon semester kan tas ut.

Du som vill kan också ge dina anställda förskottssemester, om de har börjat sent under semesteråret och inte hunnit tjäna in så många semesterdagar.

Du måste informera de anställda om deras semesterveckor minst två månader innan deras inplanerade ledighet. Tänk på att alla anställda har rätt att ha semester fyra veckor i rad under sommarmånaderna juni till augusti.

Semesterlönen består av 12% av bruttolönen, och vanligen betalas den ut i samband med semesterveckorna.


Planera din egen semester

Det krävs en hel del planering för att kunna ta semester när man driver en enskild firma. De flesta enskilda firmor är små företag där ägaren är ”spindeln i nätet” och det kan vara svårt att lämna företaget för att bara koppla av i några veckor.

De allra flesta småföretagare, hela 94%, lägger faktiskt ned tid på sitt företag även under semestern. Men det är ändå viktigt att få tid för återhämtning för att kunna komma tillbaka med ny energi och nya idéer. Detta särskilt eftersom många företagare arbetar betydligt längre dagar än vanliga anställda.

Fördelen med att driva en enskild firma är att du kan ta semester hur länge du vill, och när som helst. Du är din egen chef, och det finns ingen som kan säga till dig att någon särskild vecka eller tidsperiod är olämplig.

Däremot är det väldigt viktigt att du planerar i förväg så att företagets och din egen privatekonomi inte drabbas.


Bestäm också vilka tider under din semester som du ska kolla mailen eller jobba ett par timmar. Genom att i förväg sätta upp särskilda ”arbetstider”, till exempel en timme varje morgon, så kan du koppla av resten av tiden i stället för att hela tiden känna dig stressad i onödan.


Informera dina kunder och leverantörer

Ett led i att förbereda företaget för semestersäsongen är att informera dina kunder och leverantörer. En del verksamheter är så gott som stängda under sommaren, medan andra är igång som vanligt.

Men om du som ägare kommer att vara frånvarande är det bra att meddela dina kunder detta. Det kan du till exempel göra genom att skapa ett automatiskt svar på alla mail, med information om att du är på semester och vilket datum du kommer att vara tillbaka.

Om ni har begränsad personalstyrka på kontoret under sommaren kan ni även informera om detta på er hemsida. Detta gäller även för dig som driver en nätbutik, eftersom kunderna kommer att vara mer förstående gällande sena leveranser om de får information om detta i förväg.

Om ni däremot har öppet som vanligt hela sommaren skadar det inte heller att informera om det. Det visar på en hög servicenivå och att kunderna kan förvänta sig samma leveranstider och kundsupport som under resten av året.


Instruera dina medarbetare

Om du har anställda i företaget måste du också instruera dem vad som gäller medan du som ägare är borta på semester. All personal bör känna till när du kommer tillbaka från semestern, och veta om det är något de förväntas göra utöver sina vanliga arbetsuppgifter.

Sätt gärna ihop ett dokument med all viktig information som dina anställda kan tänkas behöva när du är borta, och var beredd att finnas tillgänglig via mail eller telefon om någon akut situation skulle uppstå.

Det kan också vara bra att delegera chefsansvaret till den av de anställda som har störst kompetens och som du litar mest på. Om möjligt kan du även ge denna person tillgång till din inbox så att han eller hon kan läsa och eventuellt svara på viktiga mail.

På så sätt kan du koppla av till fullo under din semester.


Planera ekonomin i förväg

Även om du som företagsägare är ledig så fortsätter förhoppningsvis företagets verksamhet som vanligt. Under den tid du är borta kommer fakturor, löner och skatter att behöva betalas. Därför är det viktigt att du ber någon anställd eller annan person du litar på att ta hand om och betala inkommande fakturor.

Under semestertider är det också vanligt med bluffakturor, och därför är det extra viktigt att fakturorna kontrolleras noga. När det gäller löner, skatter och andra avgifter kan du registrera dessa betalningar i förväg redan innan du går på semester.


Förbered dig för tiden efter semestern

Förmodligen kommer det finnas en hel del att göra när du kommer tillbaka från semestern. Försök att skapa en lista på det du behöver ta itu med redan innan du går på semester, så blir det inte lika stressigt när du kommer tillbaka.

Be också dina eventuella anställda som håller ställningarna i din enskilda firma  att göra en lista på det som behöver göras medan du är borta. Försök sedan att prioritera uppgifterna i den ordning de kom in och beroende på hur brådskande de är, så blir det lättare att komma ikapp.

 

image
Hans Kahn  4753 visningar
Senast uppdaterad: 12/6/2021 1:40 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile