Ladda ner 6 Stegs-Guiden som gratis PDF här

Fyll i dina uppgifter

Uppoffringar du måste göra när du ska starta enskild firmaNär man startar enskild firma så får man ibland höra kommentarer som till exempel att ”åh, det måste vara underbart att få jobba precis när man vill”. Detta betyder i andra ordalag ”jaha, du är en sådan där lat en som inte vill jobba och därför skaffar ett företag som täckmantel för att gå hemma och lata dig”. Om du är företagare så vet du precis vad jag menar.

Annan typ av fritid

Det är sant att du styr över din egen tid när du är egen företagare. I alla fall ibland. Ofta jobbar du kanske mot deadlines som du eller andra har satt upp och då kan det bli både väldigt tidiga morgnar och sena nätter innan projektet är färdigt. Men det som är underbart är att du ändå kan hämta din dotter från förskolan mitt på dagen och spendera några underbara timmar tillsammans. Du får helt enkelt en annan typ av fritid.

Svårt att jobba lagom mycket

Som egen företagare är det även svårt att sätta gränsen när det gäller hur mycket jobb som är lagom att lägga ner på verksamheten. Ofta brinner man för det man gör och man vill absolut inte se ett tillfälle gå förlorat. Ofta lägger man ner många fler timmar på sin enskilda firma än man skulle gjort på ett jobb där man är anställd. Det är dock viktigt att man hittar en bra balans här. Det är ju inte meningen att man ska jobba hela tiden, även fast det känns som om man gör det ibland eftersom företaget du har faktiskt är en del av dig själv. Det är du som har skapat det.

Lön från enskild firma

Det här är något man märker mot slutet av varje månad. Är man anställd av ett företag så får man exakt samma lön varje månad. Så är oftast inte fallet när man bedriver en enskild firma. Vissa månader bara flödar det in pengar medan vissa är ganska torra. Det är bara att inse att det är så det är och försöka stoppa undan så mycket man kan de månader som har bra pengaflöde. Man måste även tänka på att sätta undan nästan hälften av de pengar som kommer in för att betala skatt och sociala avgifter. Glömmer man det så ligger man risigt till vid deklarationen. Som tur väl är så betalar man ju preliminärskatt varje månad.

 

Visst finns det uppoffringar som du måste göra om du ska starta enskild firma, men fördelarna överväger ändå nackdelarna. Känslan av att få skapa sitt alldeles egna företag är oslagbar. Om du fundera på att starta enskild firma, så gör det. Du har egentligen ingenting att förlora, men otroligt mycket att vinna. 

image
David Hagberg  786 visningar
Senast uppdaterad: 3/27/2019 4:31 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 9:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile