Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.
Varulager är alltså de materiella tillgångarna i ditt företag, med andra ord de tillgångar som du har för avsikt att sälja.
Till varulager räknas även sådant som du håller på att tillverka eller sådant som ska användas i produktionen av dina varor eller tjänster den dagen du blir företagare.
Du ska se över ditt lager minst en gång varje år när du startar eget. Du ska även värdera lagret på balansdagen, vilket vanligtvis är den 31 december varje år.
När man startar enskild firma så är det en del begrepp som är bra att förstå när det gäller varulagret. Två som är ganska lätt att blanda ihop när man precis startat eget är nettoförsäljningsvärde och anskaffningsvärde.
Vad är då skillnaden mellan dessa?
Nettoförsäljningsvärdet avser det verkliga värdet på en tillgång minus de försäljningskostnader som kommer till när man säljer denna tillgång.
Nettoförsäljningsvärdet är till exempel viktigt för de tillgångar som är ute till försäljning, men även för lagertillgångar. När man ska sköta sin redovisning så är det även viktigt att veta försäljningspris och så tar man detta minus försäljningskostnader, så vet man vad man kommer att få behålla vid försäljning.
Varulagret värderas oftast enligt något som kallas lägsta-värdets-princip. Detta innebär att en vara som ligger i lager ska värderas gentemot det som ligger lägst, anskaffningsvärdet eller nettoförsäljningsvärdet.
Vad är då anskaffningsvärde? När du startar enskild firma så kommer du att köpa olika lagertillgångar och det är det man menar här.
På de lagertillgångar som du själv har köpt ska du även lägga på andra kostnader på inköpspriset, så som frakt, tull och så vidare. Om du tillverkar något själv, så räknar du anskaffningsvärdet som direkta kostnader istället.
Detta var en liten snabblektion i några saker man bör tänka på när man funderar på att starta enskild firma och bli företagare.
Det är inte så lätt att starta eget, men man kan ta det lite lugnt och ta en sak i taget, så ordnar det sig. Det kan vara en ganska brant inlärningskurva när man först blir företagare, men det är väl värt det i slutändan.
Att starta eget och bli företagare är många människors dröm. Om du känner att du vill ha mer information och hjälp med att ansökningar eller registreringar så kan du få all hjälp du behöver av oss!
Vårt kundcenter
08 123 503 29
Måndag-fredag: 10:30-17:00
Lördag-söndag: stängt
Helgdag: stängt