Starta enskild firma under 5 minuter direkt online

Att starta enskild firma är normalt sett en långsam och tidskrävande process, men med vår hjälp kan du komma igång inom bara fem arbetsdagar. Paketet inkluderar allt du behöver för dig som ska starta eget för första gången. För bara 990 (exklusive moms) hjälper vi dig att komma i gång i dag.

Fyll i dina uppgifter

video Vanliga frågor innan du startar ditt företag

Är du i tankarna på att starta en enskild firma men känner inte att du har all information du behöver? Här listar vi 8 av de vanligaste frågorna när det kommer till att starta en enskild firma. Oavsett om du har nybörjare eller inte kan det vara bra att hålla koll på de vanligaste punkterna innan du kommer igång med ditt företag. 


I denna intervju pratar Samir om vanliga frågor som vi får från kunder innan de väljer att starta företaget.
Här ger han svar på vad skillnaden mellan F-skatt och FA-skatt är, om företaget måste registreras hos Bolagsverket
eller inte och hur du ska tänka när det kommer till ditt val av företagsnamn.


Vad är en enskild firma?
Enskild firma är den mest vanligaste bolagsformen av företag som finns i Sverige och består av en enskild näringsidkare. I en enskild firma fakturerar du dig själv och alla vinster beskattas som lön, på samma sätt som om du är anställd. Beskattningsformen leder ofta till att företagare väljer att inte plocka ut lön ur den enskilda firman och istället låter företaget betala kostnader för hemelektronik m.m. I en enskild firma är företagaren, en fysisk person, personligt ansvarig för företagets skulder.


Hur registrerar jag en enskild firma?

Enskild firma som också kallas för enskild näringsverksamhet registrerar du hos Bolagsverket. Men när du startar upp enskild firma ska du också registrera dig för F-skatt för att kunna fakturera dina kunder. För att få hjälp med att registrera din enskilda firma korrekt klicka här.


Hur lång tid tar det för en enskild firma att bli registrerad?
När uppgifterna om registrering av en enskild firma har inkommit till Bolagsverket ska registrering ske. Registreringen tar i genomsnitt upp till 5 arbetsdagar efter det att Bolagsverket fått handlingarna till handa, men det kan även tillkomma kompletteringar som utgör att det tar längre tid tills du får ditt registreringsbevis.


Hur mycket kostar det att registrera enskild firma?
När du ska registrera en enskild näringsverksamhet måste du betala en registreringsavgift till Bolagsverket. Registreringsavgiften ligger på 900-1200 kronor.
Hur mycket ska man dra in för att det ska löna sig att ha firma?
Om inkomsterna är större än utgifterna i firman och företaget går med vinst är verksamheten lönsam. Beskattningen av vinsten är procentuell och påverkar således inte företagets balans negativt.


Kan man vara två när man vill starta en enskild firma?
Nej, en enskild firma är knuten till personnumret och du är personligt ansvarig för företagets skulder. Om ni är två eller flera och inte vill gå in med det aktiekapital som krävs för att bilda ett aktiebolag så kan ett handelsbolag vara ett lämpligt alternativ när ni startar upp verksamheten.


Vad måste man registrera först, F-skattsedel eller enskild firma?

Du ska ansöka om att bli godkänd för F-/FA-skatt hos Skatteverket när du startar din enskilda näringsverksamhet. 

Om du bara registrerar din enskilda firma hos Skatteverket, har du endast namnskydd för ditt för- och efternamn. Men om du vill skydda ditt företagsnamn, kan du registrera din enskilda firma hos Bolagsverket. Det är frivilligt att göra och företagsnamnet blir skyddat i det län där du valt att registrera din enskilda firma. Om du önskar kan du även skydda ditt namn i flera län.

Kan en utländsk medborgare starta enskild firma i Sverige?
Om du inte är folkbokförd i Sverige måste du skaffa ett tio siffrigt samordningsnummer från Skatteverket för att kunna registrera dig som enskild näringsidkare. Du måste skriva numret i den anmälan du skickar till Skatteverket och skicka med en kopia av ditt pass eller någon annan godkänd id-handling. Bosatt utomlands räknas du som om du är en svensk person som är folkbokförd utomlands, en utländsk person som bor och är folkbokförd utomlands eller är en utländsk person som bor i Sverige, men som inte är folkbokförd här. För att få hjälp med samordningsnummer tryck här.image
Samir Mdalla  6271 visningar
Senast uppdaterad: 5/21/2019 4:38 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile